De drumband bestaat uit een 20-tal leden en wordt geleid door instructeur Roy van Wersch. Ze komen uit in de 1e en hoogste divisie binnen de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie)
Op straat loopt de drumband voorop in de stoet, net achter de tambour-maître, en brengt verschillende marsen ten gehore. Deze marsen bevatten vaak ook andere instrumenten dan enkel de kleine snaredrum. Zo gaan de bongo’s en cowbell ook altijd mee de straat op. Jaarlijks geeft drumband, samen met de harmonie acte de presence bij de taptoe van Born, waar muzikaliteit gecombineerd wordt met creativiteit. Samen met de vijf andere korpsen uit de voormalige gemeente Born zetten zij een mooie show neer voor het publiek.
De drumband neemt ook deel aan podiumconcerten waar het grotere concertslagwerk zoals pauken en marimba’s bij gebruiken. Ze nemen jaarlijks deel aan het maasgouwtoernooi waar alle drumbands uit het land van Swentibold deelnemen in hun eigen divisie. De drumband komt uit in de 1e divisie.
Één maal per vier jaar staat het bondsconcours centraal. De drumband bereid zich dan lange tijd voor op deze muziekwedstrijd door extra repetities, marcheer repetities en een repetitieweekend. Hier worden repetitiemomenten afgewisseld met ontspannende activiteiten en een gezellig samenzijn. Het Bondsconcours wordt eerst provinciaal georganiseerd. De winnaar van elke divisie mag zijn provincie vervolgens vertegenwoordigen op de Nederlandse kampioenschappen. En dat Born hier succesvol in is, is eerder een feit dan een mening. In 2003/2004 won de drumband het kampioenschap in de toen nog eredivisie met het concertwerk ‘Bottleneck’, een muziekwerk over het gelijknamige industrieterrein. In 2009/2010 nam de drumband weer deel en het werk ‘De Sjloes’ (van Bor) werd op de Limburgse kampioenschappen in Heythuysen door de Jury beoordeelt met 94 punten (op een schaal van 100). De drumband trok de winnende lijn door tot de NK waar het kampioenschap wederom werd binnengesleept. Maar de koek was nog niet op. In 2014 werden zij voor de derde keer op rij Nederlands kampioen met het concertwerk ‘Dancer’, een anagram voor Nedcar, de fabriek die heden ten dage garant staat voor de productie van de mini.
Naast deze prachtige prijzen kende de groep nog meer hoogtepunten. In 2006 bracht de drumband een enorm slagwerkspektakel ten gehore bij de kasteelruïne in Born. Onverwachts stonden de tamboers bij het openen van het doek oog in oog met zo’n duizend toeschouwers. Born2Drum was een enorm succes en tijdens het 125-jarig jubileum in 2011 kreeg deze show een geweldig vervolg in de tent op de Markt. Born2Drum, Born again! In september 2016 keerde de drumband terug naar de kasteelruïne om van Born2Drum een trilogie te maken. Onder de naam Koel/Cool2Drum vierden de slagwerkers samen met de inwoners van Born en omstreken en wereldberoemd drummer van de golden Earring Cesar Zuiderwijk, het 130-jarig jubileum van de vereniging en het 60-jarig jubileum van de drumband. Verhalen over de vroegere koel of de mijnen van Zuid-Limburg werden op muzikale wijze verteld. Net zoals de verhalen over deze nu al geweldige geschiedenis van de drumband ook nog jarenlang verteld zullen worden.
De drumband repeteert elke maandag van 19.30 tot 21.30 in het gemeenschapshuis van Born. Heb je na het lezen van deze verhalen zin gekregen in meer? Kom gerust eens kijken en wie weet sta je er ooit zelf tussen.